Sznycle cielęce ze świeżymi wiśniami
6 sznycli z cielęcej szynki, 2 płaskie łyżki mąki, 4 łyżki oliwy z oliwek, łyżka masła, ? szklanki wytrawnego czerwonego wina, 30 dag wiśni bez pestek, cukier do smaku, 3łyzki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz
1. Sznycle rozbicia owalne, kształtne plastry, obsypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano na oleju, na koniec, kiedy sznycle są już podsmażone dodać masło. Sznycle zdjąć z patelni i pozostawić w cieple.
2. Na patelnię wsypać pozostałą od obtaczania kotletów mąkę, lekko podsmażyć; mieszając dolać wino.
3. Do sosu na patelni dodać wiśnie i gotować 10 minut na małym ogniu. Sos doprawić solą i pieprzem oraz, do smaku, cukrem.
4. Na patelnię z sosem włożyć kotlety, lekko razem podgrzać.
Podając posypać siekaną zieloną pietruszką. Sznycle doskonale smakują podane z kuskusem lub ryżem.