Filet z indyka z porzeczkami
4 płaty mięsa z piersi indyka, szklanka czerwonych porzeczek, czerwona cebula, maleńki strączek chili, 3 łyżki posiekanej melisy, szczypta cukru, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, łyżka masła
1. Umyć porzeczki i osuszyć na durszlaku, dodać posiekaną cebulę oraz papryczkę chili i melisę, cukier i sól oraz pieprz do smaku.
2. Rozbić tłuczkiem płaty mięsa, na każdym umieścić porcję porzeczkowego nadzienia i bardzo dokładnie spiąć kotlety wykałaczkami.
3. Obsmażyć mięso na mieszance oleju z masłem.
4. Obsmażone kotlety przełożyć na żaroodporny półmisek i w nagrzanym do 190 °C piekarniku zapiekać 30 minut.
Podawać z ryżem lub obgotowanymi i pieczonymi w piekarniku ziemniakami.