Kurze udka po turecku
4 kurze udka, 4 łyżki oliwy, 2 cebule, szklanka ryżu, 25 dag świeżej papryki, 4 nieduże pomidory, 10 dag rodzynek, 2 szklanki rosołu drobiowego z kostki, sól, pieprz, mielona słodka papryka
1. Udka umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką.
2. Obrać pomidory i pokroić na cząstki, paprykę podpiec w piekarniku (powinny się na skórce pojawić ciemne plamy), obrać ze skórki i pokroić w paski.
3. Cebule posiekać drobno.
4. Udka podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano, dodać posiekaną cebulę, chwilę smażyć razem, dodać ryż i smażyć znów wszystko chwilę.
5. Do potrawy dodać pomidory, pokrojoną paprykę, umyte rodzynki i rosół.
6. Umieścić potrawę w żaroodpornym naczyniu i zapiekać 20 minut w temperaturze 170°C.