Ciasto jogurtowe z aromatem
1,5 szklanki mąki, szklanka cukru, 3 jajka, sól, pomarańcza, ? szklanki oleju, 2 małe opakowania jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Na polewę: cytryna, pół szklanki cukru
1. Oddzielić białka od żółtek. Utrzeć żółtka ze szklanką cukru.
2. Dokładnie wyszorowaną pomarańczę otrzeć ze skórki. Skórkę dodać do utartych żółtek.
3. Do żółtek dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz jogurt, dokładnie wymieszać.
4. Ubić białka ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie lecz dokładnie wymieszać.
5. Wyłożyć blaszkę (30×25 cm) papierem do wypieków, przełożyć do niej ciasto i piec około 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić, wyjąć ciasto z blaszki.
6. Wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier i razem gotować mieszając 15 minut. Polewą polać całe ciasto, aby było wilgotne.