Budyń z bułek i kurczaka
50 dag mięsa bez kości z kurczęcych udek, marchew, cebula, 4 czerstwe kajzerki, pół szklanki śmietany 12-proc. 2 jaja, 20 dag pieczarek, ? szklanki startego żółtego sera, 4 łyżki oleju, sól, pieprz
1. Mięso umyć, wytrzeć kuchennym papierowym ręcznikiem i pokroić centymetrowe paski, oprószyć solą i pieprzem. Pokroić marchew w plasterki, cebule posiekać niezbyt drobno.
2. Mięso z warzywami dusić na 2 łyżkach oleju do zupełnej miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą.
3. Kajzerki pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z jajkami i dodać do kajzerek, dodać także sól i pieprz.
4. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, poddusić na pozostałym oleju.
5. W dość dużej misce wymieszać pokrojone mięso, pieczarki, starty ser, namoczone bułki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Masę budyniową umieścić w żaroodpornym naczyniu i w temperaturze160 °C zapiekać około 30 minut.
Budyń podawać gorący, można dodać jakikolwiek sos pomidorowy.