Zupa pomarańczowo-marchewkowa
5 dużych marchwi, cebula, 2 pomarańcze, półtorej łyżki klarowanego masła, pół łyżeczki mielonej kolendry, 4 szklanki bulionu cielęcego lub drobiowego (z kostki), pół szklanki śmietany 22-proc., sól, cukier do smaku
1. Cebule posiekać w kostkę, obraną marchew pokroić w plasterki.
2. Pomarańcze umyć szczoteczką w gorącej wodzie. Zetrzeć na tarce skórkę z jednej pomarańczy, z drugiej cienko skroić ostrym nożem, wycisnąć sok z obu pomarańczy.
3. Na rozgrzanym w garnku maśle zeszklić cebulę, dodać marchew i startą skórkę pomarańczową, posypać wszystko kolendrą i smażyć mieszając 10 minut.
4. Do warzyw wlać gorący bulion i gotować 15 minut, odstawić, lekko ochłodzić zupę, po czym zmiksować. Doprawić solą, cukrem, pomarańczowym sokiem i śmietaną.
5. Skrojoną pomarańczową skórkę pokroić w paseczki, wrzucić na wrzącą wodę i gotować 2 minuty, odlać wodę i znów wrzucić na wrzątek, po czym odcedzić skórkę i przybrać nią porcje zupy.