Dżemowy piernik
Pół słoika (450-gramowego) dobrego dżemu wiśniowego, 4 jaja, szklanka cukru, pół szklanki smietany, 3 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 2- 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół kostki masła
Do posmarowania tortownicy: łyżka masła
1. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawę do piernika.
2. Zmiksować jaja z cukrem, śmietaną i dżemem.
3. Połączyć zmiksowaną masę jajeczną z mąką z dodatkami, dokładnie wymieszać, dodać roztopione i ostudzone masło, raz jeszcze wymieszać.
4. Tortownicę posmarować masłem, wylać do niej ciasto.
5. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C i piec piernik około 40 minut. Kiedy patyczek wkłuty w ciasto jest suchy- można piernik wystawić z piekarnika.