Wieprzowa rolada z serami
1 kg ładnie uformowanej w regularny walec pieczeni wieprzowej od szynki, pół szklanki migdałów krojonych w słupki, krążek sera camembert, ser brie, 30 dag pieczarek, 2 łyżki masła, 6 łyżek siekanej zielonej pietruszki, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.
Do obsmażenia rolady: 3 łyżki oliwy.
Do posmarowania naczynia żaroodpornego, w którym będzie się piec rolada: łyżka masła
1. Mieso naciąć a taki sposób, aby uzyskać płat, po czym rozbić tłuczkiem do mięsa na równy płat. Warto ułożyć na mięsie przygotowanym do rozbicia plastikowy woreczek i przez woreczek rozbijać je tłuczkiem.
2. Płat mięsa posypać solą i pieprzem, posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Pieczarki pokroić na plasterki i poddusić na maśle. Dodać posiekaną natkę i smażyć, aż odparuje płyn.
4. Sery pokroić w plasterki.
5. Na mięsie ułożyć plasterki serów, najlepiej naprzemiennie: jeden brie, jeden camembert, na nich rozłożyć pieczarki i posypać krojonymi migdałami. Mocno zwinąć mięso w roladę, najlepiej obwiązać roladę bawełnianą nitką.
6. Obsmażyć mięso na oliwie, po czym ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem. Piec mniej więcej godzinę w temperaturze 180 st. C polewając sosem spod rolady a gdyby go zabrakło- kilkoma łyżkami gorącej wody lub rosołem z kostki.