Serowa krajanka z brzoskwiniami
80 dag sera trzykrotnie mielonego, pół szklanki śmietanki kremówki, 4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki żelatyny, małe opakowanie cukru waniliowego, kilka kropel olejku cytrynowego, 12-14 sztuk prostokątnych herbatników, puszka brzoskwiń w zalewie, galaretka brzoskwiniowa
1. Do żelatyny dodać 3 – 4 łyżki zalewy od brzoskwiń, kiedy spęcznieje podgrzać w rondelku do rozpuszczenia.
2. Połaczyć rozpuszczoną żelatynę ze śmietanką, ostudzić, wstawić do lodówki i gdy zacznie tężeć dodać do sera.
3. Ser z żelatyną i śmietanką zmiksować dodając cukier puder oraz cukier waniliowy, zmiksować z cukrem pudrem i kilkoma kroplami olejku cytrynowego.
4. Na dnie prostokątnej blaszki ułożyć herbatniki, na nich warstwę sera.
5. Przygotować galaretkę używając zalewy od brzoskwiń, ewentualnie do wskazanej objętości dopełnionej wodą. Odstawić do ostudzenia, na koniec wstawić do lodówki na chwilę.
6 Pokrojone kawałki brzoskwiń powciskać do masy serowej.
7. Zalać ser tężejąca galaretką i jeszcze ochłodzić do momentu, kiedy galaretka całkiem ostygnie.