Naleśniki gryczane z serowo-mięsnym nadzieniem
10 łyżek mąki gryczanej, 5 łyżek mąki pszennej, 2 jaja, 3/4 szklanki wody, 1/3 szklanki mleka, kopiasta łyżka masła
Do smarowania patelni: łyżka oliwy
Na farsz: 30 dag mieszanego mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 4 łyżki oliwy, 10 dag pieczarek, cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki keczupu, 10 dag rokpolu, sól, pieprz, woreczek ugotowanej kaszy gryczanej, 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
1. Wymieszać mąkę gryczaną i pszenną z solą, mlekiem i wodą oraz jajkami, zmiksować ciasto i odstawić na 30 minut.
2. Roztopić masło, dodać do ciasta i jeszcze raz dobrze wymieszać.
3. Smażyć naleśniki na posmarowanej oliwą patelni, układać na odwróconym do góry dnem płaskim talerzu.
4. Przygotować farsz: posiekać cebulę oraz pieczarki, przecisnąć przez praskę ząbek czosnku.
5. Rozgrzać 2 łyżki oliwy, podsmażyć najpierw cebulę z czosnkiem, zanim zacznie się rumienić dodać posiekane pieczarki i mięso oraz kaszę gryczaną. Doprawić keczupem, solą, pieprzem i siekanym tymiankiem. Poddusić wszystko razem.
6. Ser rokpol pokroić na tyle kawałków, ile jest naleśników.
7. Na naleśnikach układać farsz, dodawać po kawałku sera. Składać naleśniki w chusteczkę. Układać na żaroodpornym półmisku i pokropić 2 łyżkami oliwy. Zapiekać w piekarniku o temperaturze 180 st. C około 25 minut.