Kartoflanka z parmezanem
1 kg kartofli, 1 por, 15 dag chudego boczku, 1, 5 l bulionu wołowego, 1 pojemnik śmietany, 3 łyżki startego parmezanu, 1 łyżka listków świeżego tymianku, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy
1. Obrane kartofle umyć i pokroić w kostkę. Gotować w osolonej wodzie przez kwadrans.
2. Oczyścić pora, usunąć zwiędle liście oraz piętę korzeniową. Warzywo pokroić w cienkie plasterki i gotować kwadrans w osobnym rondelku. Posolić.
3. Odcedzić w sicie kartofle i pora.
4. Obrać i posiekać drobno cebulę a boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę i cebulę z boczkiem smażyć mieszając. Gdy boczek się zrumieni a cebula zeszkli wlać ciepły bulion, dodać kartofle z porem i zagotować.
5. Śmietanę rozprowadzić ciepłą zupą i wlać do garnka. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wsypać parmezan.
6. Na talerzach posypać wg. gustu listkami tymianku.