Schab po litewsku
4 kotlety schabowe z kostką, 4 kawałki białej kiełbasy, pół szklanki pokrojonej w kostkę słoniny, duża cebula, szklanka bulionu wołowego z kostki, sól, pieprz, kromka pumpernikla lub chleba razowego do zagęszczenia potrawy.
1. Kotlety schabowe lekko rozbić tłuczkiem do mięsa.
2. Kiełbasę pokroić ostrym nożem w plasterki.
3. Posiekać drobno cebulę.
4. Stopić słoninę, dodać cebulę i kiedy się zeszkli dodać schab i pokrojoną kiełbasę, lekko zrumienić.
5. Dolać do potrawy bulion i pod przykryciem dusić na małym ogniu około 45 minut. W trakcie duszenia doprawić solą i pieprzem oraz sokiem cytrynowym.
6. Pumpernikiel lub razowiec pokruszyć drobno i wsypać do sosu, zagotować mieszając, aby powstał jednorodny sos . W razie potrzeby dolac nieco gorącej wody.
Schab tak przygotowany jest doskonały z dodatkiem ugotowanej na sypko kaszy gryczanej.