Knedle po czesku
2 ? 3 czerstwe kajzerki, 2 szklanki mąki, ok. 1 dag świeżych drożdży, łyżeczka cukru, szklanka pokrojonego na skwarki tłustego wędzonego boczku, szklanka mleka, jajko, sól.
1. Bułki pokroić kostkę.
2. Pokrojony boczek stopić na patelni, wyjąć skwarki a na tłuszczu podsmażyć na ciemnozłoto pokrojoną bułkę.
3. Wymieszać mleko z drożdżami i łyżką mąki oraz cukru, odstawić do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte drożdże połączyć z pozostałą mąką, dodać usmażone skwarki i grzanki oraz jajko. Wymieszać. Odstawić ciasto do wyrośnięcia
5. Formować knedle wielkości dużego włoskiego orzecha, położyć na wysypanej mąką ściereczce do wyrośnięcia.
6. Zagotować w dużym garnku 4 litry lekko osolonej wody; wrzucać knedle i gotować około 15 minut.
Uwaga! nie wrzucać zbyt wiele knedli na raz, aby nie przerywać wrzenia wody.
Knedle doskonale smakują z dodatkiem keczupy lub innego zimnego czy ciepłego sosu pomidorowego.