Kotlety z łososia w sosie koperkowym
4 porcje filetu z łososia (każda mniej więcej po 15 dag), pół cytryny, jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 2 łyżki oleju i łyżka masła do smażenia.
Na sos: szklanka białego wytrawnego wina, 3 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki śmietany 18-proc.
1. Porcje łososia umyć, osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem, posypać lekko solą i pieprzem, skropić sokiem cytrynowym. Odstawić na pół godziny.
2. Rozgrzać na patelni olej z masłem, każdy kotlet obtoczyć w mące i usmażyć z obu stron na ciemnozłocisto. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
3. Na patelnię po smażeniu ryby wlać wino, zagotować, dodać śmietanę i gotować do zredukowania połowy sosu, dodać siekany koperek, sól i pieprz do smaku.
4. Do sosu włożyć kotlety i wszystko razem chwile podgrzewać.