Szarlotka z rabarbarem ekspresowa
Na ciasto: kostka masła, półtorej szklanki cukru, pół szklanki mleka, 2 szklanki maki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jaja.
Do rozłożenia na cieście: 80 dag rabarbaru, 2 łyżki cukru.
1. Rabarbar oczyścić odcinając obie końcówki, pokroić na drobne kawałki, posypać cukrem i odstawić.
2. Mleko i masło zagotować z cukrem, ostudzić.
3. Do letniej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz jaja w całości, dokładnie zmiksować masę.
4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do wypieków, przełożyć do niej ciasto, wygładzić wierzch. Na wierzchu ciasta poukładać kawałki rabarbaru.
5. Nagrzać piekarnik do 180 st C i piec w nim szarlotkę około 45 minut.
Jeśli ciasto jest zbyt ?wytrawne? można je posypać cukrem pudrem.