Rurki makaronowe z pieczarkami (lub boczniakami)
40 dag makaronu rurki, 2 łyżki masła
Na sos: 60 dag pieczarek lub boczniaków, 15 plasterków (grubości 1 mm) korzenia imbiru, 3 dymki lub cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3/4 szklanki bulionu warzywnego z kostki, pół szklanki śmietany 30 proc., 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich, sól, biały, świeżo mielony pieprz.
1. Rozgrzać w garnku niezbyt silnie oliwę, podsmażyć na niej pokrojone w plasterki pieczarki lub boczniaki i pokrojony imbir oraz posiekane dymki lub cebulę.
2. Zalać podsmażone pieczarki śmietaną, bulionem, dodać sól i pieprz, gotować 5 – 6 minut.
3. Dodać do sosu ugotowany w dużej ilości wody makaron, wymieszać, podając posypać potrawę po wierzchu siekanymi orzechami.
Komentarze
Ten przepis był wyzwaniem. Będę musiał przyrządzić danie jeszcze raz. Pani Piotrze, chciałbym też poprosić o radę. Jak prawidłowo utrzeć masło z jajkiem ? Udało mi się za trzecim razem, gdy po prostu roztopiłem masło i zmieszałem z jajkiem. Dałem też za mało grzybów i sos był raczej serowy… Ogólnie jednakże całkiem smacznie wyszło i na pewno do zjedzenia:)
Co do samych klusek smakowały wspaniale. Nigdy wcześniej nie jadłem domowych klusek o takiej konsystencji.
Najprościej ucierać jajko z masłem w mikserze. Sposób z roztopionym masłem też jest dobry. W żadnym razie nie powinno to być twarde masło prosto z lodówki. Wystarczy by masło było bardzo miękkie. Powodzenia!
Tu zatem krył się mój błąd. Masło musiało być zbyt twarde. Dziękuję 🙂
Drugie podejście zaliczone!
Tym razem znacznie sprawniej i znacznie smaczniej. Zrezygnowałem jednak z goudy. Z poprzedniego razu pamiętam, że z goudą całość jest dla mnie zbyt serowa.
Pozdrawiam!
Gratulacje.