Włoska potrawa z mielonej wołowiny

40 dag zmielonej wołowiny, 3 kromki chleba tostowego, szklanka mleka, mała cebula, jajko, 20 dag pieczarek, 2 łyżki masła, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki mąki, 2 łyżki tłustej śmietanki, łyżeczka soku cytrynowego, 2 łyżki jogurtu, łyżeczka posiekanego estragonu, sól, pieprz.

1. W miseczce ubić widelcem śmietanę z sokiem cytrynowym i jogurtem. Odstawić.
2. Chleb tostowy namoczyć w mleku.
3. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na połowie masła.
4. Mięso wymieszać z żółtkiem, podduszoną cebulą, lekko odciśniętym z mleka chlebem tostowym, siekanym estragonem, solą i pieprzem. Dobrze wyrobić masę, po czym ubić sztywną pianę i dodać ostrożnie do masy mięsnej.
5. Z masy mięsnej formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać je w mące i obsmażać ze wszystkich stron na reszcie masła z oliwą. Po chwili dodać pokrojone pieczarki i wszystko razem smażyć 2 – 3 minuty.
6. Pulpety z pieczarkami zalać wymieszaną z jogurtem śmietaną i dusić około 10 minut pod przykryciem.
Podawać z ryżem, makaronem lub z gorącą bułką