Bakłażan zapiekany z mięsem
60 dag mielonej wołowiny, 2 średnie bakłażany, 2 cebule, świeża ostra papryczka, cytryna, 3 ząbki czosnku, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, łyżka majeranku, sól, pieprz i pól szklanki oliwy z oliwek.
Na sos: szklanka jogurtu, 2 żółtka, pół szklanki mleka, sól i pieprz do smaku
1. Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry do centymetra grubości, posolić i odstawić.
2. Na łyżce oliwy podsmażyć posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Smażyć mieszając około 15 minut.
3. Pokrojoną w drobną kostkę paprykę dodać do mięsa, wraz z solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
4. Plastry bakłażana wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym i obsmażyć na rozgrzanej oliwie.
4. W żaroodpornym naczyniu układa warstwami obsmażone plastry bakłażana i mięso aż do wyczerpania się składników.
5. Nagrzać piekarnik do 180 st C i piec w nim potrawę około 30 minut.
6. Wymieszać składniki sosu i zalać potrawę, po czym zapiekać dalsze 15 minut.