Sernik miodowy po grecku
Na ciasto: półtorej szklanki mąki, 15 dag masła,
Na nadzienie: 25 dag tłustego białego sera, 4 jaja, 6 łyżek miodu, pół szklanki rodzynek, na czubek łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżki cukru pudru.
Do wysmarowania formy: łyżka oliwy lub oleju
1. Przygotować ciasto: przesiekać masło z mąką, dodać 2 łyżki wody i szybko zagnieść ciasto.
2. Posmarować olejem tortownicę i wyłożyć rozwałkowanym ciastem.
3. Ser zemleć w maszynce z sitkiem o małych oczkach.
4. Żółtka utrzeć z miodem, po czym ucierając dalej połączyć z mielonym serem.
5. Ubić sztywna piane z ochłodzonych białek i dodać do masy żółtkowo – serowej, dodać rodzynki, cynamon i wymieszać.
6. Wyłożyć masę serową na ciasto, wyrównać wierzch i piec 35 minut w temperaturze 200 st C. Po upieczeniu posypać sernik cukrem pudrem.