Drożdżowe rogaliki
50 dag mąki, 5 dag drożdży, ćwierć szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 jaja, nieco więcej niż pół szklanki kwaśnej śmietany (w razie potrzeby można dodawać po łyżce śmietanę), kostka masła,
Do nadziewania rogalików: dowolny dżem
Do posypania rogalików: pól szklanki cukru-pudru.
1. Posiekać nożem mąkę, drożdże, cukier i cukier waniliowy, masło, jajko i żółtko i kwaśną śmietanę. Kiedy wszystkie składniki są dobrze przesiekane – zagnieść gładkie ciasto.
2. Podzielić zagniecione ciasto na 3 części, każdą rozwałkować na placek grubości do 3mm, po czym pokroić promieniście, na obrzeżu każdego ?trójkącika? układać odrobinę dżemu i zwijać ku środkowi formując na koniec rogalik.
3. Rogalików może wyjść 30 do 40. Każdy posmarować białkiem lekko rozbitym z łyżeczką wody i piec w temperaturze 180 st C około 30 minut.
4. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem.