Kruszonkowiec

Na ciasto: 3 szklanki maki, 3/4 szklanki cukru pudru, kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia, kostka (20-dekagramowa) masła, 2 żółtka i jajko, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, torebka cukru waniliowego prawdziwą wanilią, szczypta soli.
Na kruszonkę: 3 łyżki masła, pół szklanki mąki, pół szklanki cukru pudru.
Do posmarowania placka: słoik dżemu z brzoskwiń lub agrestu.
Na pianę: 2 białka i pół szklanki cukru

1. Przygotować ciasto: wymieszać make z proszkiem do pieczenia i cukrem oraz solą, dodać masło pokrojone na kawałki i nożem starannie posiekać z mąką. Dodać jajko i żółtka oraz śmietanę i zagnieść elastyczne jednorodne ciasto.
2. Odkroić od całego ciasta kawałek wielkości dużej mandarynki i włożyć go w plastikowej torebce do zamrażalnika.
3. Wykonać kruszonkę : pokrojone drobno masło wymieszać z cukrem i mąką starając się palcami utworzyć rozsypującą się kruszonkę.
4. Ubić sztywną pianę z białek, pod koniec dodać cukier dalej ubijając.
5. Na wyłożonej pergaminem do wypieków blaszce rozłożyć ciasto, na nim warstwę dżemu, na dżem zetrzeć na tarce zmrożone ciasto, następnie warstwę piany i na nią wysypać kruszonkę.
6. W rozgrzanym do temperatury 200 st C piekarniku piec ciasto 60 minut, gdyby zbyt mocno rumienił się wierzch przykryć arkuszem aluminiowej folii.