Pieczeń z jaj
5 jaj na twardo, 2 jaja surowe, czerstwa bułka, 3 łyżki masła lub margaryny, ? szklanki śmietany, łyżeczka soli, pieprz, po łyżce siekanej pietruszki i kopru.
Łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia do zapiekania i łyżka tartej bułki do jego wysypania.
1. Utrzeć masło z żółtkami i namoczoną, wyciśniętą i rozdrobnioną bułką, dodać sól, pieprz, zieleninę.
2. Jaja na twardo pokroić w plasterki (najwygodniej przy pomocy urządzenia do krojenia jaj na plastry) .
3. Śmietanę chwilę ubijać, ubić też sztywną pianę z białek.
4. Wszystkie składniki dokładnie, choć ostrożnie wymieszać. Przełożyć masę do wysmarowanego i wysypanego tartą bułką naczynia do zapiekania.
5. Piec około 30 minut w nagrzanym do 180 st C piekarniku.
Podawać z keczupem lub z dodatkiem sałaty, ziemniaków albo gotowanych warzyw.