Przepiórki pieczone

Po 1 przepiórce na osobę, po 2 szerokie lecz cienkie plasterki słoniny na każdą tuszkę, sól.

1. Przepiórki umyć, pousuwać pozostałe piórka (kupuje się je zamrożone, już oczyszczone, wystarczy więc tylko dokonać pewnej korekty), posolić osuszone papierowym ręcznikiem przepiórki wewnątrz i z zewnątrz.
2. Ułożyć przepiórki w brytfannie. Można związać nóżki bawełnianą nitką. Na każdej tuszce ułożyć paski słoniny: na nóżkach i na piersiach.
3. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st C i wstawić przepiórki na mniej więcej 25 minut. Gdyby się zbyt mocno przypiekały, można na 5 minut okryć arkuszem folii aluminiowej. Słonina chroni przed nadmiernym przypieczeniem i wysmażający się z niej tłuszcz jednocześnie wsiąka w delikatne mięso.
4. Po upieczeniu przepiórki pokroić wzdłuż na połówki i podawać z kapustą czerwoną z borówkami.