Krem ziemniaczany z bobem
4 duże ziemniaki, ok. 25 dag mrożonego bobu, 2 dymki ze szczypiorem, pół szklanki śmietanki 12-proc.,
Kostka bulionu warzywnego z oliwą i ziołami, kostka bulionu wołowego, 2 łyżki masła, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz do smaku.
1. Ziarna bobu po rozmrożeniu obrać z łupin.
2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
3. Dymki posiekać i podsmażyć chwile na maśle, po czym dodać ziemniaki i bób, rozpuszczone w 3 szklankach wody kostki bulionowe i gotować 15 minut. Lekko ostudzić zupę, po czym zmiksować.
4. Do zupy dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, posypać po wierzchu siekaną zieloną pietruszką.