Rolada z bitą śmietaną i mandarynkami
Na ciasto: 4 jaja, 5 łyżek mąki, 5 łyżek cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dodatkowo łyżka cukru.
Na krem: szklanka śmietany 30 proc., 6 łyżeczek żelatyny, cukier waniliowy, 2 puszki mandarynek
Do przybrania rolady: szklanka śmietany 30-proc., 2 łyżki startej na tarce gorzkiej czekolady.
1. Ubić sztywną pianą z 4 białek ze szczyptą soli, pod koniec wsypać cukier i jeszcze ubijać, aż cukier prawie się rozpuści.
2. Do ubitych białek dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz żółtka, dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Rozłożyć ciasto na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do wypieków.
3. W nagrzanym do 200 st C piekarniku piec około 10 minut, po czym lekko przestudzić i ułożyć na lekko wilgotnej, posypanej cukrem ściereczce.
4. Mandarynki odsączyć pozostawiając zalewę. Podgrzać pół szklanki zalewy mandarynkowej, po czym rozpuścić w niej żelatynę. Ostudzić.
5. Ubić oziębioną śmietanę. Pod koniec dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę.
6. Posmarować śmietanowym kremem ciasto, ułożyć osączone mandarynki i zrolować roladę.
7. Ubić kolejną szklankę śmietany i posmarować śmietaną wierzch rolady.
Uwaga, zamiast przybierać roladę bitą śmietaną można posypać po wierzchu cukrem-pudrem