Gulasz z kurczaka
Ok. 40 dag mięsa z kurczaka, najlepiej z udek lub bioder, mała cebula, 15 dag pieczarek, 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 3 średnie, obrane ze skórki pomidory, sól, pieprz, łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 5 łyżek oleju, 2 łyżki śmietany, łyżeczka mąki, pół paczki makaronu rurki.
1. Mięso z kurczaka pokroić w kawałki wielkości połowy pudełka zapałek, lekko oprószyć solą i pieprzem oraz mąką.
2. Olej rozgrzać w garnku, zeszklić posiekaną drobno cebulę, pokrojone na plasterki pieczarki, dodać mięso. Chwilę smażyć, aby mięso ze wszystkich stron się ozłociło.
3. Pomidory obrać ze skórki i pokroić na kawałki i dodać do garnka; jeśli używa się koncentratu wymieszać go ze szklanka wody i połączyć z mięsem. Dusić aż mięso stanie się miękkie, czyli co najmniej 15 minut.
4. Makaron ugotować al dente, dodać do gulaszu i od razu podawać.
Komentarze
a co ze słodką papryką i śmietaną ?
domyslam się, że należy dodać do duszonego gulaszu, tylko czy ma znaczenie w ktorym momencie ?
Słodką paprykę wsypać gdy gulasz jeszcze nie wrze. A jeśli juz bulgocze to należy go nieco schłodzić. A śmietanę wlać razem z koncentratem pomidorowym. Przepraszamy za niedoróbkę. Poprawimy się.
Małgosiu Małgosiu,
uciekł mi Pani wpis i nie mogę go odnaleźć. Proszę wpisać ponownie pytanie to odpowiem szybciutko. Przepraszam.
Czy można zamienić na coś innego ten seler naciowy??
Oczywiście, że można zastąpić seler naciowy np. startym selerem korzeniowym lub nawet pominąć całkiem. Będzie to nieco inne danie o innym smaku ale – naszym zdaniem – równie udane.
dziękuje za informacje !
Pozdrawiam
Czy proporcje kasza-woda 1:3 to coś mniej więcej, czy jest w tym jakiś głębszy sens?
Zawsze stosowałam proporcje 1:2 i wszystkie przepisy polecają właśnie takie proporcje..
Ja zazwyczaj gotuję kaszę biorąc takie właśnie proporcje
ponieważ,jak wynika z przepisu, kasza w garnku wchłonie wodę,a przy wypiekaniu odparuje jej reszta.Proporcja 1:2 jest równie dobra. Radzę wypróbowac obie możliwości.
Chcialabym wyprobowac przepis indyka w soku pomaranczowym! Brzmi rewelacyjnie! Julianna
I brzmi i smakuje. Taka rolada z indyka jest pyszna. Wymaga tylko trochę więcej pracy niz inne prostsze dania. Powodzenia więc Janko Julianno.