Zupa kalafiorowa lub brokułowa z pulpecikami
Średni kalafior lub brokuł, sól, szczypta cukru, szczypta gałki muszkatołowej, pół szklanki śmietanki 12-proc.
Na pulpety: jajko, 3 łyżki tartej bułki i 1 do panierowania, szklanka startego żółtego sera, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, łyżeczka masła i łyżka oliwy do smażenia.
1. Kalafior lub brokuł podzielić na niewielkie cząstki, zalać zimną wodą i zagotować, po czym odlać wodę i wlać 4 szklanki świeżej, dodać sól, cukier. Ugotować do miękkości. Ostudzić zupę.
2. Ostudzoną zupę dokładnie zmiksować, doprawić solą i cukrem, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową.
3. Wymieszać tartą bułkę i ser oraz jajko, formować owalne niewielkie pulpeciki, smażyć na jasnozłoto na maśle z oliwą. Podawać jako dodatek do zupy.