Rukola z gruszką i sosem jogurtowym
Paczka rukoli, duża słodka gruszka, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Na sos: szklanka jogurtu naturalnego, sól, pieprz, pół łyżeczki drobno posiekanego świeżego tymianku.
1. Rukolę umyć, ile nie jest kupiona już umyta. Osuszyć. Włożyć do salaterki.
2. Gruszkę pokroić w cienkie plasterki, usuwając gniazda nasienne. Dodać do rukolę.
3. Wymieszać jogurt z pieprzem i solą oraz siekanym tymiankiem do smaku, polać rukolę z gruszkami, z wierzchu posypać siekanymi orzechami.
Komentarze
Jaki mają państwo sposób na przewracanie takiego omletu? Robiłem podobny i już na patelni kroiłem go drewnianą łyżką i przewracałem mniejsze części. Na przewrócenie całego nie znam sposobu.
Mamy baaardzo szeroką łopatkę (a nawet dwie – drewniana i plastikową)i w większości przypadków udaje się bez wypadku. Czasem jednak omlet łamie się i jest brzydki,
Estetyczny omlet? Proszę bardzo! Dość mocno podsmażony, podważam łopatką ze wszystkich stron, przykładam/nie przyciskając omletu!/ płaski talerz do patelni,którą odwracam i omlet ląduje na talerzu. Następnie zsuwam go , niedosmażoną stroną, z talerza na patelnię. Oczywiście najlepiej dysponować patelnią i talerzem o podobnych /sic!/ rozmiarach. Napiszcie, proszę, o udanych próbach.
Przy tym sposobie zawsze było mi żal tego co zostaje na talerzu… Może to zbytnia skrupulatność z mojej strony.