Polędwiczki w boczku
2 długie lecz cienkie wieprzowe polędwiczki, 8 dużych plasterków wędzonego boczku, 2 łyżki oleju, 2 łyżki wina czerwonego (można zastąpić je bulionem z kostki), 2 łyżki śmietany kremówki.
Jako dodatek: 8 łyżeczek żurawiny do mięsa.
1. Polędwiczki umyć, osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem, posypać lekko pieprzem i zawinąć w plasterki boczku. Można owinąć bawełniana nicią.
2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć polędwiczki w całości, z każdej strony, w sumie 10minut.
3. Polędwiczki wyjąć z patelni, pokroić na grubsze plastry (po usunięciu nici). Ułożyć na półmisku mięso, obok kopczyki żurawin.
4. Na patelnię wlać wino lub bulion, zagotować, dodać śmietankę i silnie zagrzać. Sos podać osobno.