Mazurek kajmakowy
Na ciasto: kostka (20 dag) masła, półtorej szklanki mąki, pól szklanki cukru pudru, żółtko.
Na kajmak: półtorej szklanki cukru pudru, kostka (20 dag) masła, 200 g mleka w proszku, połowa torebki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią lub łyżką cukru wanilinowego.
Do przybrania: bakalie.
1. Przesiekać mąkę z masłem i cukrem pudrem, zagnieść dłońmi ciasto dodając żółtko. Uformować kulę i włoży ciasto w foliowym woreczku do lodówki na pół godziny.
2. schłodzonym ciastem wylepić dwie tortownice o średnicy ok. 25-30 cm. i z ciasta uformować także wyższe brzegi. Upiec na złoto w temperaturze200 st C. (Uwaga! ciasto piecze się około 10 minut).
3. Przygotować kajmak: rozpuścić masło, dodać mleko w proszku, cukier puder oraz cukier waniliowy i 3 łyżki wrzącej wody. Zmiksować dokładnie. Gdyby kajmak był za gęsty dolać jeszcze trochę wody.
4. Rozłożyć kajmak na upieczonych spodach, wyrównać nożem lub łopatką do tortów. Przybrać mazurki bakaliami.
Komentarze
chcialabym sie zapytac czy ta masa ma byc polana na ciasto i razem pieczona czy jak?
Nie, nie piec kajmaku. W przepisie wyraźnie napisaliśmy, że NA UPIECZONYCH SPODACH rozsmarować kajmak i zastudzić go.
Dziękujemy 🙂 Razem z mamą robimy to ciasto co tydzień i jest wyśmienite ! Polecam wszystkim