Fasolka szparagowa po prowansalsku
2 łyżki masła, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, 2 mięsiste pomidory, 40 dag żółtej fasoli szparagowej (świeżej lub mrożonej), pół szklanki soku pomidorowego, kostka rosołowa, 3 jaja na twardo.
1. Cebule pokroić w piórka, podsmaży na maśle, dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę pomidory.
2. Do podsmażonej cebuli dodać siekaną pietruszkę, oczyszczoną i pokrojoną na drobniejsze kawałki fasolkę, wymieszać, wlać sok pomidorowy, dodać kostkę rosołową. Dusić na średnim ogniu 10-15 minut, doprawić solą i pieprzem.
Gotową potrawę posypać posiekanymi jajami na twardo.