Pieczeń rzymska z wątróbką
15 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej (ew. drobiowej), 50 dag mielonego mięsa wieprzowego, cebula, czerstwa kajzerka, łyżeczka francuskiej musztardy, sól, pieprz, łyżka sosu Worcester, szklanka i pół szklanki bulionu drobiowego z kostki, 2 łyżki mąki, pół szklanki śmietany.
1. Namoczyć kajzerkę, wycisnąć, rozdrobnić widelcem.
2. Wątróbkę pokroić w kostkę. Cebulę bardzo drobno posiekać.
3. Wymieszać mięso z wątróbką, musztardą, rozdrobnioną kajzerką, dodać pieprz, sól oraz sos Worcester. Dokładnie wyrobić masę.
4. Uformować podłużną pieczeń, piec w piekarniku o temperaturze 180 st C polewać w czasie pieczenia bulionem. Pieczenie powinno trwać około godziny.
5. Sos spod pieczeni wymieszać ze śmietana i bulionem, gotować 10 minut. Podać w sosjerce.