Zielona sałatka po włosku

Zielona sałata masłowa, liście z dwóch łodyg selera naciowego, pół szklanki liści szpinaku, 2 dymki
Na sos: 2 posiekane ząbki czosnku, łyżka majonezu, 2 łyżki soku cytrynowego, łyżka oleju z pestek winogron, na czubek łyżeczki musztardy, łyżeczka posiekanego świeżego oregano, sól, pieprz.
Do posypania sałaty: 4 kopiaste łyżki startego na tarce parmezanu. 

1. Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać palcami; liście selera umyć, osuszyć, szpinak umyć i osuszyć.
2. Cebulę dymkę pokroić wraz ze szczypiorkiem.
3. Wymieszać w słoiku wszystkie składniki sosu doprawiając do smaku solą i pieprzem.
3. W salaterce wymieszać sałaty, polać sosem, wymieszać. Po wierzchu posypać sałatkę startym parmezanem.