Kapusta na sposób alzacki
Pół główki białej kapusty, 2 winne jabłka, pół szklanki pokrojonego w kostkę nietłustego wędzonego boczku, cebula, łyżeczka cytrynowego soku, pół szklanki wytrawnego białego wina, pół szklanki bulionu z kostki, 5 ziaren jałowca, ząbek czosnku, sól.
1. Pokrojony boczek stopić w garnku, na nim poddusić posiekaną drobno cebulę.
2. Poszatkować drobno kapustę, jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do podsmażonej cebuli wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziarnkami jałowca oraz pieprzem, dodać bulion i gotować pod przykryciem około pół godziny.
3. Dodać wino i dusić dalsze pół godziny.
Kapusta tak przyrządzona doskonale smakuje do indyka na sposób pieczeni wieprzowej lub zwykłej pieczeni wieprzowej.