Galicyjskie pierogi ziemniaczane z kapustą
1 kg ugotowanych ziemniaków, 3 łyżki mąki, pół kg kwaszonej kapusty, duża cebula, gotowa przyprawa do bigosu lub pieprz, majeranek, po szczypcie mielonego ziela angielskiego, jałowca, gałki muszkatołowej i majeranku, sól, co najmniej pól szklanki oleju do smażenia.
1. Ugotowane ziemniaki dokładnie utłuc lub zmielić albo przecisnąć przez praskę.
2. Kiszona kapustę posiekać i ugotować (około 20 minut) w 2 szklankach wody. Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody.
3. Cebule posiekać drobno i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Połowę cebuli dodać do ziemniaków wraz z mąką, szczyptą gałki muszkatołowej, solą, wymieszać na gładkie ciasto.
4. Pozostałą cebulę przesmażyć z kapustą i łyżeczka przyprawy do bigosu lub podanymi przyprawami.
5. Z ziemniaczanego ciasta formować cienkie okrągłe placuszki, na środku układać farsz z kapusty, po czym zlepiać brzegi pierożków.
6. Smażyć z obu stron na złoto na oleju.
Pierożki można podawać z sosem grzybowym lub jedynie z pikantną surówką.