Filety kurczęce na sposób paryski
4 filety z piersi kurczęcej, czerwona i żółta papryka, 2 średnie lub 1 większa cukinia, bakłażan, bulwa fenkułu, sól, pieprz.
Na marynatę: 3/4 szklanki oliwy z oliwek, 3/4 szklanki białego wina, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
1. Papryki pokroić w kawałki, bakłażan i cukinię oraz fenkuł pokroić w plasterki.
2. Filety z kurczęcej piersi ułożyć w obszernym naczyniu lub misce, obłożyć przygotowanymi warzywami. Polać przygotowaną z podanych składników marynatą. Odstawić na 2 godziny.
3. Mięso wyjęte z marynaty ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec w temperaturze 180 st C około 20 minut. Polewać kilkakrotnie marynatą.
4. Po tym czasie ułożyć wokół warzywa, dodać resztę marynaty i piec kolejne 15 minut.
Podawać z ryżem lub świeżą bułką.