Ciasto marchewkowe
2 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 2 szklanki startej na tarce marchwi, 2 jaja, szklanka oleju, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej, spora szczypta cynamonu, pól łyżeczki przyprawy korzennej do pierników, dowolne bakalie.
Do wysmarowania foremek lub tortownicy: łyżka masła. Do wysypania: łyżka tartej bułki.
1. Połączyć wszystkie składniki ciasta, starannie wymieszać.
2. Wyłożyć do wysmarowanej masłem formy (dużej tortownicy lub dwóch mniejszych, keksowych foremek.
3. Piec w temperaturze 180-190 st c około 40 minut: jeśli wbity w ciasto patyczek jest suchy – ciasto gotowe.
Przepis na to ciasto powstał w okresie I wojny światowej, czasie niedoborów, kiedy szukano sposobu na przygotowanie niedrogich a efektownych potraw.
Wilgotne, delikatne ciasto jest jednak tak smaczne, że możemy nie pamiętać o jego historii. No i jest znacznie zdrowsze niż inne, nie zawiera dużych ilości tłuszczu i jaj.
Doskonale dopełnia smak marchewkowego ciasta polewa przygotowana z rozpuszczonej w 2 łyżkach mleka połowie tabliczki czekolady.