Pory duszone w maśle
4 grube pory, łyżka masła, ćwierć szklanki bulionu drobiowego z kostki, sól, pieprz, odrobina cukru.
1. Pory oczyścić z wierzchnich liści, odciąć korzonki i zielone części, pokroić na krążki, starannie umyć i odsączyć z wody, najlepiej w suszarce do sałaty.
2. W głębokiej patelni rozpuścić masło wrzucić pokrojone pory, smażyć 5 minut, po czym dodać bulion i dusić 20 minut doprawiając solą i pieprzem a także cukrem. Kiedy sos w większości odparuje – potrawa jest gotowa.
Jest to znakomity dodatek do dań mięsnych i rybnych.
Komentarze
Szanowni Państwo,
jak dotąd z zadowoleniem własnym i mojej rodziny korzystam z Państwa przepisów. Tym razem jednak potrzebuję dodatkowej wskazówki – jaka wielkość blachy? Piekarniki są różne nawet w kuchenkach o tych samych zewnętrznych gabarytach. Wiem, bo własnie kupiłam kolejną 50 – piekarnik jest głębszy i szerszy niż w poprzedniej, a więc i blachy moga być rózne. A co dopiero jesli porównywać 50 z 60. Będę wdzięczna za wskazówkę.
Racja,postaram sie przepisy opatrywać tą informacją.Obiecuję.Barbara Adamczewska