Paprykarz z pieczarek
80 dag pieczarek (w sezonie mogą to być grzyby leśne), duża zielona papryka, połowa żółtej papryki, cebula, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki smalcu (lub oleju), łyżka mąki, 1,5 szklanki śmietany, łyżka mielonej słodkiej papryki, sól
1. Oczyszczone pieczarki (lub grzyby) pokroić w plasterki, cebulę posiekać, paprykę pokroić w paseczki.
2. Rozgrzać smalec lub olej, podsmażyć cebulę, po czym zdjąć z ognia, posypać mieloną papryką, dodać pokrojoną paprykę i wszystko razem poddusić jeszcze na wolnym ogniu, podlewając kilkakrotnie odrobiną wody.
3. Dodać pokrojone grzyby i posolić. Dusić do miękkości.
4. Wymieszać koncentrat z mąką i śmietaną i zagotować potrawę doprawiając w miarę potrzeby solą.