Cr?me br?lée

2 szklanki śmietanki 30-proc., 3 łyżki białego cukru łyżka kawy rozpuszczalnej, 6 żółtek, 4 łyżki brązowego cukru, laska wanilii

1. Śmietanę wraz z białym cukrem i rozciętą laską wanilii zagotować w rondelku, zdjąć z ognia.
2. Wyjąć z garnuszka ze śmietaną laskę wanilii, dodać kawę rozpuszczalną i dokładnie wymieszać.
3. Żółtka dobrze wymieszać i po łyżce dolewać, stale mieszając ciepłą śmietanę.
4. Napełnić kremem foremki żaroodporne nalewając go przez sitko.
5. W nagrzanym do 100 st. C piekarniku zapiekać krem 50 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wstawić na noc do lodówki.
6. Następnego dnia posypać każdą porcję kremu brązowym cukrem. W piekarniku z nastawioną funkcją grill zapiekać krem do skarmelizowania się cukru.