Zupa krem z papryki
1 kg czerwonej papryki, 3 cebule, 2 duże ziemniaki, 4 szklanki gorącego bulionu (może być drobiowy z kostki), 2 duże ziemniaki, 3 łyżki oliwy, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki gęstej śmietany 18-proc.
1. Posiekać cebulę, pokroić paprykę w paseczki.
2. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać pokrojoną paprykę i smażyć 3 – 4 minuty.
3. Dodać bulion, a kiedy zawrze dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystko razem, pod przykryciem powoli gotować ok. 40 minut.
4. Zmiksować ugotowaną zupę, doprawić solą, pieprzem, obydwoma rodzajami mielonej papryki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Podając do każdej porcji dodać łyżkę śmietany.