Kulki z tuńczyka

2 puszki tuńczyka w sosie własnym, duża cebula, 2 papryczki chili, 3 spore ziemniaki, 1/2 łyżeczki curry, sok z 1/2 limonki
Do panierowania: jajko i 1/2 szklanki tartej bułki
Do smażenia: 2 szklanki oleju

1. Ugotować ziemniaki w mundurkach, przepuścić przez praskę do ziemniaków lub starannie utłuc.
2. Starannie odsączyć i podzielić na małe kawałki tuńczyka.
3. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć na rumiano posiekaną cebulę, pokrojone drobno papryczki chili i curry, dodać tuńczyka, przesmażać 4 minuty, dodać ziemniaki i doprawić pieprzem i solą. Dodać na koniec sok z limonki.
4. Formować kulki z masy, maczać je najpierw w rozbitym jajku, następnie w tartej bułce.
5. Rozgrzać w głębokiej patelni polej, smażyć kulki na rumiano.