Canelloni pełne serów

25 dag rurek canelloni
Na farsz: 15 dag startego żółtego sera, 15 dag półtłustego twarogu, 1/2 szklanki gęstej śmietany, sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa
Na sos: łyżka mąki, łyżka masła, 1,25 szklanki gęstej śmietany, 3 łyżki mascarpone, sól, pieprz
Do posmarowania formy: łyżka masła

1. W lekko osolonym wrzątku gotować rurki canelloni około 8 minut, ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć do lekkiego ostudzenia.
2. Rozetrzeć widelcem twaróg, dodać starty ser, sól ,pieprz, śmietanę oraz gałkę muszkatołową do smaku.
3. Przy pomocy małej łyżeczki nadziewać rurki canelloni farszem serowym, układać w posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania.
4. Przygotować sos: masło rozgrzać, dodać mąkę i kiedy spieni się i zbieleje dodać śmietanę; chwilę podgrzewać, dodać mascarpone, sól i pieprz i mieszając doprowadzić sos do wrzenia. Zalać sosem canelloni.
5. Zapiekać potrawę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.