Quiche lorraine

Na ciasto: szklanka mąki, 7 łyżek masła, 1/2 łyżeczki soli
Na farsz: 20 dag wędzonego boczku, szklanka startego ementalera, szklanka śmietanki kremówki, 4 jajka, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, świeżo zmielony pieprz, masło do posmarowania formy

1. Masło przesiekać nożem, zmieszać z mąką, dodać sól, dolać odrobinę wody i wyrobić ciasto.
2. Uformować z ciasta kulę i włożyć ją do lodówki. Po 30 minutach wyjąć, rozwałkować na placek o grubości 3 – 4 cm. Wyłożyć ciastem posmarowaną masłem tortownicę, formując wyższe brzegi. Ciasto na dnie ponakłuwać widelcem ale lepiej przykryć folią aluminiową i wysypać na nią ziarna fasoli, aby w czasie pieczenia nie powstały ?bąble?.
3. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piec kwadrans. Wyjąć folię z fasolą i zastąpić ją farszem z pokrojonego w kostkę boczku zmieszanego z ubitymi jajkami, śmietaną, startym serem, zieloną pietruszką, solą i pieprzem. Piec pół godziny w 200 st. C. 4. Podawać na gorąco.