Suflet serowy
8 dag startego sera (ementaler, gouda lub edamski), 2 łyżki masła, 2 łyżki maki, 1/2 szklanki mleka, 3 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, dodatkowe masło do smarowania formy
1. Roztopić w garnku masło, wsypać mąkę i mieszać, aby nie było grudek. Wlać gorące mleko i nadal mieszać gotując na małym ogniu. Gdy masa sufletowa zgęstnieje odstawić z ognia.
2. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
3. Rozbić jajka oddzielając żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
4. Żółtka dodać do masy sufletowej i dokładnie wymieszać. Dodać ser, szczyptę świeżo startego pieprzu i startej gałki muszkatołowej. Ponownie wymieszać. Teraz ostrożnie dodawać pianę mieszając, aż powstanie jednolita masa.
5. Cztery foremki (lub jedną dużą) obficie posmarować masłem i wlać masę sufletową.
6. Piec w nagrzanym piekarniku przez kwadrans, jeśli w małych foremkach lub 40 minut, jeśli w dużej foremce. Ostatnie 3 minuty najlepiej piec z włączonym termoobiegiem.