Polędwica wołowa w sosie winnym

4 – 5 grubych plastrów wołowej polędwicy, mała cebula, 10 dag masła, 5 łyżek oliwy z oliwek, butelka czerwonego wytrawnego wina, łyżeczka mąki, sól, pieprz

1. Plastry polędwicy lekko rozbić, nadając im równy kształt, posypać pieprzem i odrobiną soli. Odstawić.
2. Wino przelać do rondelka, odparować 1/3 objętości.
3. Na patelni z łyżką rozgrzanego masła podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę, kiedy zmięknie dodać pozostałe masło i mąkę, rozetrzeć na gładką masę, połączyć z odparowanym winem.
3. Każdy plaster mięsa zanurzyć w oliwie, smażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony. Podawać mięso polane winnym sosem.