Ptysie dla diabetyków

Na ciasto: 22 ml wody (niepełna szklanka), szczypta soli, 8 dag masła, 17 dag mąki (niepełna szklanka), 3 jaja
Na krem: 10 dag chudego serka homogenizowanego, 1/2 szklanki śmietany kremowej, 1/2 łyżeczki płynnego słodziku, garść mrożonych miękkich owoców.
Do przybrania: czekolada dla cukrzyków

1, Zagotować w garnku wodę z solą i masłem. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i mieszając wsypać mąkę, znów ustawić na ogniu i mieszając gotować, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do ostudzenia.
2. Ochłodzone ciasto wymieszać z wbijanymi kolejno jajkami.
3. Jeśli mamy dużą szpryce do kremu można przez nią wyciskać ciasto na blachę wyłożoną papierem do wypieków, jeśli nie – nakładać ostrożnie łyżką ciasto formując możliwie zgrabny krągły kopczyk. Powinno być 10 ciastek.
4. Piec 15 minut w temperaturze 210 st. C. Upieczone schłodzić na kratce.
4. Ubić na sztywno śmietankę, serek wymieszać ze słodzikiem i rozgniecionymi owocami, dodać do śmietanki, wymieszać delikatnie.
5. Poprzekrawać ptysie poziomo na pół, napełniać wnętrza kremem.
6. Wierzchy ciastek ozdobić roztopiona czekoladą.
Oczywiście ten sam przepis może, po dokonaniu zmian, posłużyć do przygotowania nie-dietetycznych ptysiów: zamiast słodzika dodać do kremu cukier puder do smaku a do przybrania wierzchów ciastek zamiast czekolady dla diabetyków użyć zwykłą czekoladę lub oprószyć ptysie cukrem pudrem.