Szarlotka bez jaj
Na ciasto: kostka masła (25 dag), 2 szklanki mąki, 2 łyżki cukru pudru, łyżka proszku do pieczenia, opakowanie homogenizowanego serka waniliowego
na nadzienie 1 kg winnych jabłek;
na polewę: szklanka cukru pudru, 3 łyżki kwaśnej śmietany 30-proc.
do posmarowania blaszki: łyżka masła
1. Zagnieść dość twarde ciasto, podzielić na połowy. Jedną połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim posmarowaną masłem dużą tortownicę. Drugą część schować do lodówki na czas dalszego przygotowywania.
2. Obrane jabłka pokroić w ósemki i ułożyć na warstwie ciasta po czym wyjęte z lodówki pozostałe ciasto rozwałkować i ułożyć na jabłkach.
3. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st. C i piec szarlotkę 45 minut.
4. Ubić mikserem śmietanę cukrem pudrem i polać gorące jeszcze ciasto.