Jabłecznik „na zdrowie”

30 dag masła, 25 dag brązowego cukru, 8 jaj, 8 łyżek mleka, 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej razowej (1/2 kg), 4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
Na nadzienie: 1 – 1,5 kg winnych jabłek, szklanka suszonych żurawin

1. Masło, szczyptę soli i cukier zmiksować na gładką masę, na koniec dodając mleko i całe jajka.
2. Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Dodawać powoli, mieszając, do masy maślanej.
3. Obrane jabłka pokroić w plasterki.
4. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę ciasta, ułożyć na nim plasterki jabłka, posypać suszoną żurawiną, nakryć drugą częścią ciasta.
5. W piekarniku nagrzanym do 50 st. C piec ciasto około 50 – 55 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto, można posypać cukrem pudrem.