Cannelloni z mięsem i szpinakiem

Opakowanie rurek cannelloni, 50 dag mielonego z wieprzowiny lub mieszanego, 25 dag szpinaku (może być mrożony), szklanka startego żółtego sera, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, jajko, 3/4 szklanki śmietany 18-proc., cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 3 – 4 gałązki bazylii, szczypta suszonego oregano, pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki, łyżka oleju

1. Mięso wymieszać dokładnie z solą, pieprzem, jajkiem ,rozmrożonym lub posiekanym szpinaku świeżym, ziołami papryką .Podsmażyć na oleju drobno posiekaną cebulę, dodać do mięsa, jeszcze raz wymieszać.
2. Farszem nadziewać rurki cannelloni, układać w żaroodpornym naczyniu.
3. Wymieszać koncentrat pomidorowy i śmietanę, doprawiając odrobiną soli, pieprzu i cukru, dodać nieco wody, tyle, aby sosem udało się pokryć wszystkie rurki. Wstawić na 20 minut do nagrzanego do 180 st.C piekarnika.
4. Potrawę posypać serem i zapiekać dalsze 20 minut.